Natuurgeneeskunde

Werkwijze

Heeft uw dier lichamelijke klachten of een gedragsprobleem? Dan kunt u contact met mij opnemen, dan maken we een afspraak voor een natuurgeneeskundig consult. AnimalFit is een ambulante praktijk, dat betekent dat ik bij u thuis kom voor een consult.

Een eerste consult duurt 1,5 uur, deze bestaat uit een vraaggesprek, onderzoek en adviezen. Bij natuurgeneeskunde wordt niet alleen naar de klacht gekeken, maar naar het dier in zijn geheel. Met dit totaalbeeld kan de oorzaak van de klachten achterhaald worden en kunnen zo de juiste adviezen gegeven worden. Deze adviezen bestaan uit maatregelen en natuurlijke middelen, soms is gedragsbegeleiding nodig.

Een vervolg consult duurt 45 minuten en een telefonisch consult 30 minuten.

Een natuurgeneeskundige beschikt over ruime kennis over medische zaken en gedrag. Wanneer ik het nodig vind zal ik u doorverwijzen naar een dierenarts, gedragstherapeut of dierfysiotherapeut.

Therapieën

Het advies dat u na een consult krijgt zal bestaan uit maatregelen en middelen. Hieronder staat een lijst van de door mij gebruikte therapieën. Door een therapie aan te klikken kunt u er informatie over lezen.

Andere adviezen die ik kan geven hebben betrekking op voeding, leefomstandigheden, beweging, sociaal contact etc.

Bach bloesem therapie

Dr. Edward Bach was arts, homeopaat en bacterioloog. Hij geloofde dat mensen niet voor niets ziek werden, maar dat ziekte een gevolg was van een onevenwichtigheid tussen de geest en het lichaam. Hij bestudeerde het gedrag en de stemmingen van mensen en kwam tot de conclusie dat er zeven verschillende emoties zijn. Dit geldt niet alleen voor mensen, maar ook voor dieren. De zeven emoties volgens Dr. Bach:

 • Angst
 • Onzekerheid
 • Onvoldoende interesse in het hier en nu
 • Eenzaamheid
 • Overgevoeligheid voor invloeden
 • Moedeloosheid en wanhoop
 • Overbezorgdheid voor het welzijn van anderen.

Dr. Bach kwam tot de conclusie dat deze emoties de oorzaak konden zijn voor ziektes, omdat het afweersysteem erdoor achteruit ging. Hij ontdekte 38 remedies van planten en bomen waar hij een extract van maakte, één ervan bestond uit zuiver bronwater.

Bach remedies kunnen goed ingezet worden bij gedragsproblemen en trauma’s. Een receptuur kan bestaan uit verschillende remedies. Het werkt op de gemoedstoestand van het dier, waardoor deze zich bijvoorbeeld blijer, rustiger of zelfverzekerder zal voelen.

Terug naar boven

Aromatherapie

In de aromatherapie wordt gebruik gemaakt van essentiële oliën, deze worden uit planten of bomen gewonnen. De geschiedenis van deze geneeskrachtige oliën loopt terug tot voor onze jaartelling begon. Het is een hele oude geneeswijze die afkomstig is uit de Chinese cultuur. Via de Egyptenaren, Romeinen en Oude Grieken, kwamen de oliën tijdens de middeleeuwen in Europa terecht. De oliën verdwenen uit Europa toen kruidenvrouwtjes werden beschuldigd van hekserij, maar gelukkig kwam de aromatherapie weer naar voren tijdens de twee wereldoorlogen.

De naam aromatherapie is misleidend, de nadruk wordt teveel op de geur gelegd en niet op de kern van de plant, die de meeste kracht heeft. De oliën werken niet alleen via het reukorgaan, ze kunnen ook ingenomen worden of op de huid aangebracht worden.

De oliën kunnen ingezet worden bij fysieke problemen, maar bij inademing werken ze ook mentaal. Aromatherapie geeft goede resultaten bij bijvoorbeeld luchtwegproblemen, huidproblemen en spijsverteringsproblemen.

Terug naar boven

Fytotherapie

In de fytotherapie worden kruiden, planten en bomen gebruikt als behandeling voor uw dier. Het is mogelijk dat uw dier de kruiden moet innemen, maar ze kunnen ook ingezet worden als kompres, zalf of olie op de huid. Het innemen kan door middel van thee, capsules, tinctuur of het verse of gedroogde kruid. De wijze van inname is afhankelijk van de klacht en het dier.

Kruiden kunnen bij alle diersoorten en heel veel klachten ingezet worden. Herbivoren genieten de voorkeur omdat het een deel van hun natuurlijke voeding is. Zij eten het voorgeschreven kruid vaak gedroogd of vers zonder problemen.

Terug naar boven

Klassieke homeopathie

Bij homeopathie wordt gekeken naar het dier in zijn geheel, holistisch kijken noemen we dat. Hierbij wordt gestreefd naar totale genezing. Ik houd mij bezig met klassieke homeopathie, dit betekent dat ik na het vraaggesprek een passend middel zoek voor uw dier en niet een middel wat maar bij één klacht hoort.

Homeopathische middelen kunnen overal van gemaakt worden, onder andere van planten, mineralen, metalen of lichaamseigen stoffen zoals melk. De middelen kunnen zowel in- als uitwendig gegeven worden. Homeopathie kan ingezet worden bij zowel lichamelijke klachten als gedragsproblemen.

Terug naar boven

Celzouttherapie

In de dr. Schüssler celzouttherapie wordt gebruik gemaakt van 24 verschillende celzouten. Dit zijn lichaamseigen stoffen waaraan een tekort kan ontstaan. Bij een tekort kunnen verschillende mentale en fysieke klachten ontstaan. Door dit tekort aan te vullen kan het probleem opgelost worden. Er kunnen meerdere celzouten tegelijk ingezet worden bij een behandeling.

Tekorten aan celzouten kunnen ontstaan door een te eenzijdige voeding of voeding van lage kwaliteit, maar ook door slechte vertering, straling en stress kunnen tekorten ontstaan. Door een combinatie van verschillende klachten kan de link gelegd worden naar een tekort aan een bepaald celzout.

Terug naar boven

TTeam

Deze door Linda Tellington-Jones ontwikkelde therapie is een combinatie van aanrakingstechnieken en grondwerk. De aanrakingstechnieken worden TTouches genoemd en kunnen worden uitgevoerd op vrijwel alle diersoorten. Het effect van de TTouches hangt af van de plaats waar hij wordt toegepast, de druk en de snelheid. De TTouches activeren de lichaamscellen en zenuwbanen, ook worden er hormonen losgemaakt die stress verminderen. De technieken werken op lichamelijk vlak, maar ook op energetisch niveau. Ze helpen om de energie te laten stromen. Het helpt het dier om meer vertrouwen te krijgen en om zich zelfverzekerder te voelen. De TTouches kunnen over het hele lichaam uitgevoerd worden, maar ze kunnen ook specifiek op de verschillende chakra plaatsen toegepast worden om het gewenste effect te bereiken en de energie op die plaatsen te laten stromen.

Het grondwerk dat bij TTeam gedaan wordt bestaat uit geleidewerk door verschillende obstakels, zoals een doolhof of over een zeil. Ook deze oefeningen kunnen de hond begeleiden in zijn onzekerheid, angst of hyperactiviteit. Enkele problemen waarbij TTeam een gunstig effect blijkt te hebben zijn veel blaffen en janken, voorwerpen stukbijten, trekken aan de lijn, agressiviteit, angstbijten, hyperactiviteit of angst voor onweer en vuurwerk. Met een combinatie van de juiste aanrakingen en grondwerk oefeningen kan het probleemgedrag behandeld worden.

Terug naar boven

Bewegingstherapie en/of massage

Bewegingstherapie kan bestaan uit oefeningen die u met de hond moet gaan doen of een aangepast bewegingsregime. Daarnaast kan het zijn dat massage of passief bewegen nodig is om het dier te helpen. Ik kan u verschillende oefeningen leren, waardoor u deze zelf kunt toepassen. Massage daarentegen is wel iets wat ik zelf doe tijdens een behandeling. Als het namelijk niet goed gebeurt, zal er geen verbetering zijn en kan er zelfs schade aangericht worden.

Verschillende problemen waarbij bewegingstherapie of massage van belang zijn:

 • Artrose
 • Artritis
 • Hernia
 • Herstel na een operatie
 • HD en ED
 • Peesblessure
Terug naar boven

BrainFit: Hersenwerk voor honden

BrainFit is een workshop die ik geef, waarbij u leert hersenwerken met uw hond. Naast het feit dat het leuk en uitdagend is voor hond en eigenaar, heeft het ook positieve uitwerkingen op het gedrag van de hond (mits onder de juiste begeleiding). Daarom zet ik het ook als therapie in.

Het vergroot het zelfvertrouwen, de zelfbeheersing en het zelfbewustzijn van de hond. Het kan ook ingezet worden bij honden die weinig lichamelijke beweging mogen krijgen door ouderdom of revalidatie na een operatie. Doordat de hond mentaal uitgedaagd wordt blijft de geest jong en het geeft voldoening om neus en hersenen te gebruiken.

Als ik BrainFit als therapie adviseer kunt u bij mij een afspraak maken voor een privé workshop.